• 02
  • Kasım
Foto

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Esasında tüp bebek tedavisinin belirli bir süresini vermek doğru değildir. Uygulanan her tedavi kişiye özgü olabilir. Hastalara uygulanan tedavi yöntemleri aynı değildir. Bu sebeple de bazı hastalar tüp bebek tedavi aşamalarının tamamından geçerken, bazı hastalar son aşamadan dahi tedaviye başlayabilir. Bu sebeple bir süre vermek yanıltıcı olabilir. Fakat yine de süre için fikir vermek gerekirse, tüp bebek tedavileri 10-15 gün arasında tamamlanabilen bir yardımcı üreme yöntemidir.  Tüp bebek tedavisinde hastanede yatılmasına gerek yoktur. Doktor tarafından belirlenen tedavi zamanlarda hastaneye gelip, muayene olup, ardından eve gitmek mümkündür.

Tüp bebek tedavisi aşamaları

Tüp bebek tedavisi kısaca, anne adayının yumurtalıklarından özel tekniklerle elde edilen yumurtaların baba adayının spermi ile vücut dışında laboratuvarda birleştirilmesi yani döllenmesinin sağlanmasıdır. Bu döllenme sonucunda oluşan embriyo anne adayının rahmine aktarılır. Embriyo gelişip bebeği oluşturur.

Birinci aşama: İlk muayene ve çiftin değerlendirilmesini kapsar.

Bu aşamada adayların geçmişte geçirdiği hastalıklar, tedaviler, hamilelikler, doğum, düşük hikayeleri dinlenir. Eski tahliller ve film sonuçları incelenir. Bu bilgilere göre tüp bebek tedavisi planlanır ve tedavinin başlayacağı güne karar verilir.

İkinci aşama: Yumurtalıkların uyarılması ve yumurta oluşturulması aşamasıdır.

Bu aşamada yumurtalıklarda çok sayıda yumurta oluşturmak adına yumurta geliştirici ilaçlara başlanır. Çok sayıda yumurta oluşturulmasındaki amaç ise çok yumurta ile çok embriyo oluşturmaktır. Bu embriyolardan iyi ve kaliteli olanı seçilir ve anne adayının rahmine transfer edilir. 

Üçüncü aşama: Yumurta toplama işleminin gerçekleştiği aşamadır.

Bu aşamada, gelişmiş olan yumurtalar toplanır.  Döllenme için laboratuvarda saklanır. Bu sırada baba adayından sperm örneği alınır. Sperm veremeyen baba adaylarından mikro TESE yöntemi ile sperm elde edilebilir.

Dördüncü aşama: Döllenme aşamasıdır.

Bu aşamada toplanan yumurtalar ve elde edilen spermler birleştirilerek döllenme oluşturulur. Döllenen yumurtalar laboratuvarda muhafaza edilir.

Beşinci aşama: Embriyonun rahim içerisine transfer edilmesi aşamasıdır.

Bu aşamada ise laboratuvarda muhafaza edilen döllenmiş yumurtalar rahim içerisine beş on dakikada tamamlanan, ağrısız bir uygulama ile yerleştirilir. Döllenme ardından yumurtalar iki üç gün laboratuvarda bekletilir ve sonrasında anne adayının rahmine aktarılır. Transfer uygulamasından 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Bu şekilde tedavinin başarıya ulaşıp ulaşmadığı öğrenilmiş olur. 

Tüp bebek aşamaları ne kadar zaman alır, kaç gün sürer?

Genellikle tüp bebek tedavisine başlayan adaylar, çalıştığı ya da tedaviye şehir dışından katıldığı için tedavinin ne kadar sürede tamamlanacağı önemli bir konudur. Erkek aday, süre konusunda daha serbest olabilir.  Çünkü yalnızca ilk muayene görüşmesinde ve döllenme aşamasında birer gün tüp bebek merkezinde olması yeterlidir. Anne adayı ise tedavinin her aşamasında bizzat bulunmalıdır. Anne adayının tüp bebek tedavisinin hiçbir aşamasında hastanede yatmasına gerek yoktur. Tüm tedavi yaklaşık bir ayda tamamlanır.

Aşamaların süreleri

-İlk aşama: yaklaşık olarak bir gün sürer.

-İkinci aşamaya: ortalama 15 gün kadar sürer.

-Üçüncü aşama: yumurta toplama uygulaması yaklaşık olarak yarım saatte tamamlanır. Ardından ise 1 – 2 saat dinlenip, merkezden ayrılabilirsiniz. Bu sırada döllenme uygulaması gerçekleştirilir ve döllenen yumurtalar inkübatörde muhafaza edilir.

-Dördüncü aşama: Yumurta toplama işleminden yaklaşık olarak 2-3 gün sonra yeniden tüp bebek merkezine gidilir. Çünkü embriyo rahim içerisine transfer aşaması gerçekleştirilir. Bu işlem 5-10 dakikada tamamlanır ve işlem ardından anne adayı 1-2 saat dinlenip evine gidebilir.

Sonrasında ise hamilelik testi yapılana kadar beklenir. Transferin yapılmasından 12 gün sonra hamilelik testi için merkeze gidilebilir. Ancak bu testi yaptırmak için merkeze gitmek gerekmez. Bulunduğunuz yerdeki herhangi bir sağlık kuruluşu da hamilelik testini yapabilir.